Het graf van Gerard Reve

Het graf van Gerard Reve

CLS_Zulte
Z_POLS_MVDA_2014_004

De Nederlandse schrijver Gerard Reve (1923-2006) wordt samen met Mulisch, Claus, Boon en W.F. Hermans tot de Grote Vijf gerekend. Deze vijf auteurs hebben richting gegeven aan de Nederlandstalige literatuur in de 20ste eeuw.

Reves eerste roman ‘De Avonden’ is uitgegroeid tot een echte klassieker, maar ook werken als ‘Werther Nieland’ en ‘Het Boek van Violet en Dood’ werden hoogtepunten in de literatuur van het Nederlandstalig taalgebied. De schrijver werd bij een groter publiek bekend met zijn ‘brievenboeken’. Deze boeken zijn een mengeling van fictie en het persoonlijk leven van Gerard Reve. Reve heeft een uitgebreid oeuvre uitgebouwd met daarin proza, poëzie, kortverhalen en novelles. Stukken uit zijn persoonlijke correspondentie werden eveneens uitgegeven. De schrijver kreeg verschillende prestigieuze literatuurprijzen waaronder de P.C. Hooftprijs en de Driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren.

Gerard Reve werd vanaf de jaren ’60 van vorige eeuw een echt mediafiguur. Hij zocht de camera’s op en was niet vies van provocatie. Ook zijn levensstijl was naar de normen van de tijd apart. Hij kwam openlijk uit voor zijn homoseksualiteit, maar bekeerde zich tot het rooms-katholieke geloof.

In 1993 kwam hij in Machelen-aan-de-Leie wonen. Reve vestigde zich samen met zijn vriend Joop Schafthuizen in de voormalige villa van dokter Vandemeulebroecke (schoonzoon van Stijn Streuvels). De schrijver genoot van de rust en de natuur in het dorp. In de laatste jaren van zijn leven leed Gerard Reve aan Alzheimer. In 2006 overleed hij in het Sint-Vincentiusbejaardentehuis van Zulte.

Reve wou begraven worden op een hoek van de nieuwe Machelse begraafplaats. Uiteindelijk werd hij toch bijgezet op het ereperk. Nog dagelijks bezoeken bewonderaars het graf.
foto
2014