Over Ons

Borgen voor morgen

De Erfgoedbank Leie Schelde borgt het verleden van zes gemeenten uit de Cultuurregio Leie Schelde: Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.

Dankzij de Erfgoedbank Leie Schelde krijgt het collectieve geheugen van de regio een plek, een stem en een gezicht.

Maak je erfgoed publiek in onze Erfgoedbank Leie Schelde. Heb je materiaal die je graag wenst publiek te maken? Zo geniet iedereen mee van een stukje cultureel verleden.

Wie zijn wij?

De Erfgoedbank Leie Schelde is een initiatief van de Cultuurregio Leie Schelde.

Wij beheren geen eigen collecties, maar helpen jou op weg om het verleden te bewaren voor later. Onze erfgoedconsulenten staan voor jou klaar om je hierin te begeleiden. Hiervoor werken we nauw samen met de gemeentes, erfgoedprofessionals en -vrijwilligers die zich inzetten om dit cultureel erfgoed te bewaren en te ontsluiten.

Vaak horen we praten over vroeger. Over ambachten, (reuze)stoeten, tradities, jeugdverhalen, ...en zoveel meer.

Wij geven het verleden hier graag een plek.

www.cultuurregioleieschelde.be

Waarom bewaren?

Wordt het materiaal in slechte omstandigheden bewaard? Is er nood aan digitalisering omdat stukken dreigen verloren te gaan? Wil je een stukje regionale geschiedenis bewaren en delen? Of wil je anderen kennis laten maken met lokale tradities?

De Erfgoedbank Leie Schelde biedt hulp!

Wordt vrijwilliger bij de erfgoedbank?

Om de Erfgoedbank Leie Schelde verder uit te bouwen, zijn we steeds op zoek naar helpende handen. Wil je als vrijwilliger meehelpen om ons cultureel erfgoed te bewaren? Benieuwd wat jij kan betekenen bij het opsporen, digitaliseren, beschrijven en ontsluiten van nieuw materiaal?

Wat niet?

  • Gepubliceerd materiaal zoals boeken en foto's van bekende fotografen waarop auteursrechten rusten. Dit materiaal mag niet publiek gemaakt worden.
  • Gelijkaardig materiaal (100 foto’s van dezelfde kermis, stapels huishoudelijke rekeningen,…). Voor de website kiezen we om de nieuwsgierigheid te prikkelen en de uniciteit te bewaren, waardoor we dubbele of gelijkaardige objecten vermijden. Voor diepgaand onderzoek verwijzen we graag door naar de collectiehouders en andere databanken.

Hergebruik

De gebruiksrechten van al het beschikbare materiaal berusten bij de aangegeven collectiehouder of externe rechtenhouder(s). Het materiaal dat op de Erfgoedbank staat, mag hergebruikt worden voor persoonlijke doeleinden. Voor elk gebruik buiten de persoonlijke kring, waaronder publieke presentatie, publicatie, gebruik op andere website of commercieel gebruik, dient steeds toestemming gevraagd te worden aan de collectiehouder.

Wens je een hoge resolutie aan te vragen, laat het ons weten via info@cultuurregioleieschelde.be. De rechtenhouder beslist vrij of onder welke voorwaarden deze toestemming wordt verleend.