De Prins Cardinael

De Prins Cardinael

CLS_Zulte
Z_POLS_MVDA_2014_002

De gebouwen van voormalig nachtclub Etcetera/Biba waren veel ouder dan ze op het eerste zicht leken. De plek heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Herberg ‘Prins Cardinael’ werd voor het eerst vermeld in 1681. Om er langs te rijden moest men tol betalen, het zogenaamde bareelrecht. In 1720 werd de steenweg rechtgetrokken en de verkeersas Gent-Kortrijk won nog aan belang. Herberg ‘Den Prins Cardinael’ werd een begrip in de streek. Deze naam leeft nu nog steeds door. Oudere mensen noemen het kruispunt van de Rijksweg met Dorpsstraat nog altijd ‘De Prins’.

Vanaf de jaren ’70 van vorige eeuw werd de ‘Prins Cardinael’ uitgebouwd tot een discotheek onder de naam Biba. Deze discotheek werd een begrip in de streek. In de jaren '90 van vorige eeuw werd nachtclub Etcetera opgericht in hetzelfde gebouw. De tweedeling dancing/nachtclub bleef een tijd bestaan. In 2009 sloot de zaak de deuren.

Het oude herberggebouw was sterk getransformeerd, maar de structuur bleef bewaard. Het linkergedeelte deed dienst als stalling. De korfboogvormige poort (sedert jaren volledig verstopt achter de klimop) herinnerde daaraan. Den Prins Cardinael’ beschikte ook over eigen bakhuisje met een imposante 18de-eeuwse schouw.

In oktober 2015 werden de gebouwen van de voormalige 'Prins Cardinael' gesloopt.
foto
2014