De Kapellemolen van Zulte

De Kapellemolen van Zulte

Z_HK_KR_2012_012

De Kapellemolen van Zulte werd in 1557 opgetrokken en al aan het einde van de 16de eeuw vernield. Aan het begin van de 17de eeuw werd de constructie heropgebouwd. Aanvankelijk kon de staakmolen enkel koren malen, maar rond 1830 werd hij aangepast. Zo werd het ook mogelijk om met de windmolen graan te malen.

In 1899 besloot toenmalig eigenaar Emiel De Stoop om de windmolen af te breken. Hij zag er meer heil in om zijn olieslagerij te laten aandrijven door stoomkracht.

Na de sloop van de Kapellemolen liet Emiel zijn woning met bijhorend bedrijfsgebouw uitbreiden. Deze gebouwen stonden aan de overzijde van de plek waar de windmolen had gestaan. Het bedrijfsgebouw werd ingericht als koren- en oliestoommolen. Deze installatie had natuurlijk niet de charme van de verdwenen Kapellemolen. Aan het begin van de jaren 1920 kwam De Stoops eigendom in handen van handelaar Verhaest. Hij liet de gebouwen verder uitbreiden en richtte ze in als vermicellifabriek.

In 1945 veranderde de eigendom opnieuw van eigenaar. De familie Lefevre startte er de leerlooierij Altan. De leerlooierij bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds.
foto
einde 19de eeuw