Het interieur van de noodkerk van Olsene

Het interieur van de noodkerk van Olsene

Z_HK_DVQ_MVDA_2017_O0001-18

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd Olsene zwaar gebombardeerd. De parochiekerk was één van de gebouwen die het zwaar te verduren kregen. De vernielde kerk was niet bruikbaar voor erediensten.

De notarisfamilie Veroughstraete liet langs de Grote Steenweg een loods bouwen die moest dienst doen als noodkerk. Het gebouw was opgetrokken uit planken. Deze foto toont ons het interieur van de Olsense noodkerk na W.O. I. Een deel van het kerkmeubilair dat de beschietingen had overleefd, werd overgebracht naar de loods. Zo kreeg het tabernakel een plaats centraal vooraan. Op de foto is ook te zien dat de waardevolle rouwborden werden ophangen aan het gebinte van de loods.

De noodkerk werd gebruikt tot de heropening van de herstelde parochiekerk in 1926. Het zou jammer genoeg niet de laatste keer zijn dat de loods gebruikt werd als kerk. In de begindagen van de Tweede Wereldoorlog werd de Sint-Pieterskerk opnieuw erg beschadigd. De noodkerk moest opnieuw de deuren openen en dit voor een vrij lange periode. Pas in 1953 was parochiekerk opnieuw klaar voor gebruik.

De voormalige noodkerk zou achteraf een meubelzaak en zelfs een dancing worden. In jaren 2000 werd het gebouw gesloopt. Op de vrijgekomen plek werd een appartementsgebouw met de toepasselijke naam 'Residentie Noodkerk' opgetrokken.
foto
1919