Machelen, De communicanten 1893

Machelen, De communicanten 1893

Z_COM_2012_017

Communicantjes verlaten de kerk op een bekend schilderij van Emile Claus in 1893. Minder bekend is dat het de kerk van Machelen betreft. En alleen echte Machelaars weten dat de afgebeelde zij-ingang 'de gierigaard' noemt.

Toevallig vonden we ook deze tekst:

Een witte optocht

Het kiezelpad knerpt zachtjes onder de meisjesvoetjes; vroege vogels zingen buiten beeld, en de ochtendlucht hangt wijd en zijd vol klokgelui. Een briesje ruist wat door de lenteblaadjes en uit de kerk ontsnappen orgeltonen.

In de oortjes van de communicantjes zindert onbegrijpelijk kerklatijn na. In hun eigen taal kregen ze te horen: 'Dit is de mooiste dag van je leven !' Ook daar begrijpen ze niets van. Ja, die hagelwitte prinsessenkleren, die vinden ze prachtig. En die witte schoentjes zitten zo veel beter dan hun doordeweekse klompen. Ze stralen als bruidjes, alleen weten ze niet goed wie hun bruidegom is. 'Dit is een blijde dag!' krijgen ze ook te horen, maar ze blijven ernstig voor zich uit kijken, alsof er vooral niet te lachen valt.

Ondertussen schildert de zon met meesterhand schaduwen op de muur. Voor de zon is het een dag als een andere.

De twee toeschouwers staren meer naar de schilder dan naar de witte optocht. En de schilder is de enige die het licht ziet.

(Overgenomen uit 'Uit de doeken', verhalen over kinderen in schilderijen. Rudy Vandendaele, 1997 Ludion)
schilderij
Emile Claus (kunstschilders)
impressionisme (luminisme) 1893