• Het doodsprentje van soldaat Arthur Pieter Voet
Het doodsprentje van soldaat Arthur Pieter Voet
Het doodsprentje van soldaat Arthur Pieter Voet

Het doodsprentje van soldaat Arthur Pieter Voet

Z_AV_MVDA_2015_170

De jonge Machelaar Arthur Pieter Voet werd op 30 juli 1914 terug opgeroepen als door het Belgische Leger. Twee jaar daarvoor was hij al eens opgeroepen om zijn dienstplicht te doen. In 1914 was de situatie echter helemaal anders, want de Eerste Wereldoorlog stond voor de deur.

Arthur sneuvelde in de beginfase van de oorlog. De soldaat van 2de klasse kwam op 18 augustus 1914 om bij gevechten in het Brabantse Sint-Margriet-Houtem. Het Belgische leger verdedigde daar de Gete- linie tegen de oprukkende Duitsers. De Belgen hadden zich opgesteld op de verhevenheid van Sint-Margriet-Houtem. Ondanks het hoogtevoordeel waren de Belgen geen partij voor de beter uitgeruste Duitsers. Op de bloedige 18 augustus 1914 waren er in Houtem 86 Belgische gesneuvelden te betreuren, waaronder dus ook Arthur Voet.

Zijn stoffelijke resten werden begraven op de militaire begraafplaats Van Sint-Margriet-Houtem. Het graf van Arthur is hier nog steeds te vinden.

Arthur Pieter was de zoon van Emiel Voet, de toenmalige burgemeester van Machelen-aan-de-Leie. Na de Eerste Wereldoorlog was burgemeester Voet één van de drijvende krachten achter de oprichting van de Franse militaire begraafplaats te Machelen. De Fransen die tijdens de Leieslag waren gesneuveld kregen hierop een waardige laatste rustplaats. Het feit dat Emiels zoon zelf een gesneuvelde soldaat zal meegespeeld hebben in de bekommernis om ook andere soldaten een waardig graf te geven.
bidprentje
1914