Krantenartikel over de oorsprong van de Firtel

Krantenartikel over de oorsprong van de Firtel

Z_ADP_MVDA_2016_014

In onze streek gaan er verscheidene Firtelstoeten uit. In Ronse, Zulte, Eine en Mater trekt de Firtel door de straten. Ronse is een buitenbeentje, want deze optocht heeft een religieus karakter en is middeleeuws van oorsprong.

De andere firtelstoeten zijn volks van karakter en kwamen er tot vermaak van de bevolking. In Eine kwam de Firtelstoet in de 19de eeuw tot stand op aangeven van cafébaas Prosper De Maeght.

Sommigen beweren dat de Zultenaren de mosterd voor hun Firtelstoet haalden in Eine. Folkorekenner André De Poorter weerlegt dit. Volgens hem is de Zultse stoet veel ouder dan zijn tegenhanger uit Eine. De Firtelstoet van Zulte ontstond aan het einde van de 18de eeuw, maar rond 1840 raakte het gebruik in verval. Pas in 1857 kreeg het evenement opnieuw zuurstof.

Prosper De Maeght werd in 1822 te Wakken geboren. Wakken ligt niet ver van Zulte, dus het is meer dan waarschijnlijk dat Prosper in contact kwam met de Zultse firtel.

Prosper verhuisde in 1849 naar Eine en nam vermoedelijk een voorbeeld aan de Zultse firtel om de firtelstoet van Eine op te starten. André De Poorter heeft geen sluitende bewijzen om zijn theorie te staven, maar de hypothese is logisch.

Dit artikel verscheen in 2006 in Het Laatste Nieuws. De firtel was toen zeer 'hot', want in 2007 zou de Zultse stoet voor de 150ste keer uitgaan.
krant
31 juli 2006