• Bevrijding: Britse "Dingo" scout car
Bevrijding: Britse "Dingo" scout car
Bevrijding: Britse "Dingo" scout car

Bevrijding: Britse "Dingo" scout car

ZAV_2016_AV239

Hier wordt een Daimler scout car getoond. Dit voertuig werd tijdens de bevrijding van de streek (hoogstwaarschijnlijk regio Zulte) in september 1944 gebruikt. Op de tweede foto zien we de Dingo die een met bloemen beladen transport voertuig begeleid.

De Dingo in onze streek: Zulte werd bevrijd door de Britse 11th Hussars en het voertuig op de foto is waarschijnlijk ook van hen. In het dagboek van de 11th hussars is te lezen dat ze in de regio Deinze en Machelen en Kruishoutem strijd leverden tussen 1 en 7 september 1944.

De Dingo in de oorlog: De Dingo werd doorheen heel de oorlog gebruikt van de mislukte verdediging van Belgi├ź en Frankrijk door de BEF (British expeditionary force) tot de bevrijding van onze streek en later het einde van de oorlog. De Dingo werd pas in 1952 vervangen door een opvolger.

Technisch: De Daimler scout car werd ook wel de "Dingo" genoemd naar de verwilderde Australische hond. Het was een licht pantservoertuig dat gebruikt werd voor verkenningsoperaties. Het kleine voertuig haalde een topsnelheid tussen de 80 en 90km/u op de weg en was uitgerust met 2 radio's die een bereik hadden tot 35km.

Er konden 2 bemanningsleden in het kleine voertuig, 1 bestuurder en 1 passagier die fungeerde als schutter van het Bren machinegeweer en verantwoordelijk was voor de communicatie. De 2 bemanningsleden werden beschermd tegen kogels en granaatscherven door het 30mm dik pantser maar tegen zwaardere wapens had het geen enkele kans. Snel verkennen en wegwezen was de boodschap!
foto