Latems dialect uit 1966

SML_UGent_2015_JV_Sint-Marens-Latem

Robert, fabrieksarbeider en tuinder, geboren in 1921 vertelt over de periode na de Tweede Wereldoorlog. De informant werkt als meestergast in een bedrijf dat verpakkingsmaterialen en plakband produceert. Daarnaast verdient hij ook nog wat bij met het kweken van bloemen (chrysanten en viooltjes). Hij vertelt hoe dat bloemenkweken in zijn werk gaat. De meeste bloemen dienen om op het kerkhof geplant te worden. Daarnaast leren we ook iets meer over het leven van de arbeiders: loon, vakantie en veiligheid in het bedrijf.

Hierna volgt een overzicht van de inhoud van dit fragment, in tijd afgebakend:

00:10 - Bloemen kweken. Robert heeft viooltjes gezaaid die hij later zal verkopen. Zijn zaailand omvat 200 roe. Hij plant ook aardappelen en groenten. De man doet uit de doeken hoe het kweken van chrysanten in zijn werk gaat. Hij plant de bloemen op het kerkhof. Hij leerde dit allemaal in de tuinbouwschool te Melle. Hij heeft zijn diploma echter niet behaalt omdat hij niet meer naar school durfde te gaan uit angst dat hij zou verplicht worden naar Duitsland te gaan werken (uitbreken van de Tweede Wereldoorlog). Iedereen tussen 18 en 35 liep namelijk het gevaar opgeëist te worden.

19:30 - Konijnen en kippen kweken. Robert doet beide voornamelijk voor eigen gebruik.

21:20 - verpakkingsbedrijf Sidac. Robert is meestergast van het binnenvervoer bij Sidac, een fabriek in Gent waar verpakkingsmateriaal wordt gemaakt. Volgens de informant zijn wegwerpverpakkingen de toekomst. Dit is gemakkelijk: het bespaart je de afwas.
tape
21 september 1966