Doodsbrief van Théodore de Pelichy

Doodsbrief van Théodore de Pelichy

N_MVDA_MVDA_2017_rouwbrief Théodore de Pelichy

Théodore de Pelichy werd in 1875 in Gent geboren, maar hij had ook Zevergemse roots. De adellijke familie de Pelichy bracht de winters door in Gent, maar in de zomer verbleven ze op het kasteel van Welden te Zevergem.

Théodores vader François was burgemeester van Zevergem. Na zijn dood in 1890 werd François' echtgenote Alida de Meulenaere burgemeester van het dorp. Joseph en Alida kregen 6 kinderen. Théodore was een deel van een tweeling. Zijn tweelingbroer Joseph nam de burgemeesterssjerp van Zevergem in 1901 over van zijn moeder Alida.

Théodore had een zwakke gezondheid. Hij stierf onverwacht op het kasteel van Welden in 1907. Hij was pas 32 jaar. De begrafenisplechtigheid ging door in de parochiekerk van Zevergem. De stoffelijke resten van Théodore de Pelichy werden bijgezet in het familiegraf op het Zevergemse kerkhof.

Naar aanleiding van de dood van Théodore schonk de familie brood aan de armen in het dorp. Het spreekwoord 'de één zijn dood, is de ander zijn brood' werd hier in de praktijk omgezet.

De familie de Pelichy had geen geluk. Edouard, één van de broers van Théodore stierf in 1904. Edouard was een militair die naar Kongo was getrokken. Hij liep er hematurgie en geelzucht op. De combinatie van beide ziektes werd hem fataal.
rouwbrief
De Pinte
1907