De Wappersmolen te Zulte

De Wappersmolen te Zulte

N_MVDA_MVDA_2015_Wappersmolen Zulte

De stenen molen op deze postkaart werd te Zulte opgetrokken in 1805 (zie muurankers). Hij deed dienst als koren-en oliemolen. Het wiekenkruis van de windmolen werd echter al in 1867 verwijderd, omdat het een defect vertoonde. Men besloot om de herstelling niet uit te voeren en een stoommachine te plaatsen.

Vanaf dan stond de voormalige windmolen bekend als olie- en koornstoommolen. In de volksmond was hij gekend als 'Wappersmolen'. Deze familie was vanaf de 2de helft van de 19de eeuw eigenaar van de molen. In 1903 kwam de eigendom in handen van de familie Van Damme en vanaf dan werd de benaming 'olieslagerij Van Damme' gebruikt. De familie Van Damme baatte lange tijd een olieslagerij en veevoederfabriek uit in en rond de molen. Pas in 1980 sloot hun bedrijf de deuren.

In 1986 werden de molen en de bijhorende gebouwen verkocht. Het lot van de monumentale molenromp was toen al bezegeld. De romp en de andere gebouwen mochten volgens de akte gesloopt worden.

De Wappersmolen bleef toch nog bijna 10 jaar overeind, al was hij in slechte staat. Af en toe vielen er stenen naar beneden. Pas in 1995 werd de romp gesloopt.
postkaart
1988