De Meigemse Kruiswegemolen

De Meigemse Kruiswegemolen

N_MVDA_MVDA_2015_Kruiswegemolen

De Kruiswegemolen kwam er op initiatief van August Ranson. De man woonde op Kruiswege (heden ten dage hoek Varzeelestraat-Heerdweg) te Meigem. De ondernemende landbouwer wou graag een molen oprichten vlakbij zijn hoeve. Ranson zag zijn kans schoon toen er in 1870 een houten windmolen in Vinkt verkocht werd.

August Ranson kocht de molen met de bedoeling om hem te demonteren en terug op te bouwen aan zijn boerderij te Meigem. Dit plan mislukte jammerlijk. Enkel de wieken en het draaimechanisme konden worden herbruikt.

August Ranson bleef niet bij de pakken zitten en liet een stenen korenwindmolen bouwen. Nog voor de Eerste Wereldoorlog werd er bij de windmolen een stoommaalderij gebouwd. Daarnaast beschikte Ranson ook over een lijnkoekbrekerij.

Het hele project was voor de familie Ranson op financieel gebied te zwaar. In 1913 werd de boerderij en bijhorende molen verkocht aan Aloïs Caron. De molen en aanhorigheden zouden meer dan een halve eeuw in de handen van de familie Caron blijven.

In 1932 werd de stenen Kruiswegemolen zwaar beschadigd bij een storm. De constructie was notabene niet lang daarvoor nog hersteld. Men voerde de nodige reparaties uit aan de molen, maar vanaf dan werd hij niet meer door de wind aangedreven. Een motor nam de taak van de wind over.

In 1956 werd de stenen molenromp gedeeltelijk afgebroken. De conische romp werd afgedekt met een puntvormig dak. Dit was de zwanenzang van de constructie. In 1978 werd de Kruiswegemolen volledig afgebroken.
postkaart
Deinze
jaren 1930