Het station van Eke-Nazareth

Het station van Eke-Nazareth

N_AH_MVDA_2015_002

In 1839 reed de eerste trein door België. In 1857 kwam er een stopplaats te Nazareth op het traject Gent-Oudenaarde. De stopplaats werd aangeduid als station ‘Eecke’, wat niet naar de zin van de Nazareners was. Het station lag immers nog net volledig op Nazareths grondgebied. Gek genoeg werd het station van Deurle toen aangeduid als ‘Nazareth’. De provinciegouverneur werd ingeschakeld om een beslissing te nemen inzake de naamgeving. Hij werkte een compromis uit. Het station ging voortaan ‘Eecke-Nazareth’ heten en het station van Deurle zou daadwerkelijk aangeduid worden als ‘Deurle’.

Het stationsgebouw aan de stopplaats werd gebouwd rond 1860. Het station beschikte over een kleine wachtzaal en één loket. In het gebouw was ook een distributiecentrum van de post en een telegrafiekantoor ondergebracht. Veel functies voor een klein stationsgebouw, want in 1907 werd al geopperd dat het te krap was.

Met de inburgering van de auto verloor het station aan belangrijkheid. Het aantal treinreizigers verminderde en het stationsgebouw sloot de deuren. In 1982 werd het verkommerde gebouw afgebroken.

Op deze foto zijn de meeste ruiten van het station gesneuveld. In de Eerste Wereldoorlog werd de stationsbuurt zwaar beschoten. De kapotte ruiten zijn daar vermoedelijk een overblijfsel van.
postkaart
Nazareth
rond 1918