De Deinsche Burger: zondag 21 augustus 1881

De Deinsche Burger: zondag 21 augustus 1881

MDL_DDB_18810821

Weergave van De Deinsche Burger van zondag 21 augustus 1881. De krant telt 4 pagina's en verschijnt enkel op zondag. De eerste pagina heeft 3 rubrieken: de uurregeling van de lokale treinen, de berichten uit het buitenland en een vervolgverhaal. Binnenlands nieuws staat op pagina 2. Op pagina 3 staan "Handelsberichten en Aankondigingen". Op pagina 4 staan reclameboodschappen.

Buitenland. De situatie in Noord-Afrika blijft onrustig. Het Franse leger heeft het moeilijk om de orde te handhaven. In Algerije is er een gebrek aan water en voedsel. Vooral de lokale bevolking lijdt hier erg onder. Er ontstaan dan ook geregeld plundertochten. In Praag (Bohemen) is de nieuwe Nationale Schouwburg door brand totaal verwoest. In de Russische stad Neshin hebben de katholieken Joodse bezittingen aangevallen en geplunderd. Het leger en politie hebben niet veel weerstand geboden.

Binnenland. De houders van een spaarboekje bij de Algemene Spaar- en Lijfrentekas krijgen 0,40 cent bij door de verdeling van het reservefonds. Dit brengt de jaarrente op 3,40%. De normale jaarrente blijft 3% voor bedragen tot 12.000 Frank. Hogere bedragen krijgen vanaf 1 januari 1882 slechts 2%. Het parket van Gent voert een onderzoek in Nevele naar de schrijver en verzender van een spotprent ten nadele van een "achtbare familie" uit het dorp. In Kruishouten heeft een koe vier kalveren gebaard. Dit is zeer uitzonderlijk. In Mechelen is een veerboot met 18 personen gekanteld. Drie zijn verdronken.
krant
Deinze
21 augustus 1881