De Deinsche Burger: Zondag 17 juli 1881

De Deinsche Burger: Zondag 17 juli 1881

MDL_DDB_18810717

Weergave van De Deinsche Burger van zondag 17 juli 1881. De krant telt 4 pagina's en verschijnt enkel op zondag. De eerste pagina heeft 3 rubrieken: de uurregeling van de lokale treinen, de berichten uit het buitenland en een vervolgverhaal. Binnenlands nieuws staat op pagina 2. Op pagina 3 staan "Handelsberichten en Aankondigingen". Op pagina 4 staan reclameboodschappen.

Buitenland. In Tunis hebben de Fransen de opstand onderdrukt en de stad Sfax is gebombardeerd. In het Algerijnse Oran is de toestand eerder hachelijk. Ben Amena, de leider van de rebellen, maakt het de Fransen knap lastig. In Maastricht en Aken zijn de heiligdomsvaart begonnen. In dit 7 jaarlijks religieus evenement worden de relieken in een processie rond gedragen. In Warschau zijn nihilisten aangehouden die verkleed als gendarmen pamfletten uitdeelden aan de boeren. In Rome is het lijk van paus Pius IX herbegraven in de nieuwe grafkelder in San Lorenzo extra muros. Paus Leo XIII heeft de plechtigheid 's nachts laten gebeuren om een volkstoeloop te vermijden.

Binnenland. Uit de voerwagen van Camille Dierickx uit Deinze werden ter hoogte van café de Groene Vierschaar, op de baan Deinze-Gent, 2 tonnen boter gestolen. Ter hoogte van de herberg de Hoefijzers verderop is de dader gevat. In het dorp Winenne bij Beauraing zijn alle huizen aan beide kanten van de weg uitgebrand. Alle huizen waren aanpalend en hadden een strooien dak. Op woensdag 20 juli start het proces tegen drie mensen uit Zulte beticht van moord en aanslag op de eerbaarheid.
krant
Deinze
17 juli 1881