De Deinsche Burger: zondag 6 februari 1881

De Deinsche Burger: zondag 6 februari 1881

MDL_DDB_18810206

Weergave van De Deinsche Burger van zondag 6 februari 1881. De krant telt 4 pagina's en verschijnt enkel op zondag. De eerste pagina heeft 3 rubrieken: de uurregeling van de lokale treinen, de berichten uit het buitenland en een vervolgverhaal. Binnenlands nieuws en de rechterlijke kroniek staan op pagina 2. Op pagina 3 staan "Handelsberichten en Aankondigingen". Op pagina 4 staan reclameboodschappen.

Buitenland. De Franse linkse partijen dienen een wetsvoorstel in voor het afschaffen van de doodstraf. In Nederland werd een gezin die net hun kind had laten dopen in een katholieke kerk bedreigd, bij het thuis komen, door een woedende menigte. In Engeland heeft de overheid, na een volksopstand in Ierland, weer een aantal concessies gedaan i.v.m de wetten ter onderdrukking van de katholieken.

Binnenland. Boer Vanderlinden uit Wontergem is vermist na zijn bezoek op 25 januari aan familie in Gent. Boer Raveel uit Bachte-Maria-Leerne is bestolen van 3 hanen, 6 hennen en 12 konijnen. De "Rechterlijke Kronijke" bericht over een assisenproces in het Franse departement Gers. Op 30 januari is in Zemst organist Nicolaas Jacobus Lemmens overleden. Hij was eerste organist van koning Leopold I en oprichter van het Lemmensinstituut.

Commentaar v/d registrator: De rechterlijke kroniek (pag. 2) brengt een uitgebreid verslag van een vrij banaal assisenproces uit Frankrijk en wijdt amper uit over Belgische assisenprocessen.
krant
Deinze
6 februari 1881