Sculptuur van Marc Leyman in voortuin Gavers gemeentehuis

Sculptuur van Marc Leyman in voortuin Gavers gemeentehuis

CLS_Gavere
G_POLS_MVDA_2014_002

In de voortuin van het Gaverse gemeentehuis staat al een tiental jaar een sculptuur van de hand van Marc Leyman opgesteld. Marc Leyman (┬░1954) groeide op in Vurste en woont nu in het Waalse Amougies.

Leyman is als kunstenaar geïntrigeerd door de natuur. Natuurlijke processen zoals het geboren worden de groei, de bloei en het sterven zijn een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaar. Zijn werk toont de langzame groei, het volledig tot ontplooiing komen en het onvermijdelijke verval op abstracte wijze. De liefde voor de natuur gaat in zijn kunst gepaard met een zin voor monumentaliteit. Leymans beelden zijn allemaal vrij monumentaal. Door het feit dat de kunstenaar veel met natuurlijke processen bezig is, zijn zijn beelden meestal in hout vervaardigd.

De sculptuur in Gavere is niet in hout, maar in plaatstaal. Net als de andere werken van Leyman is het een abstract beeld. Deze vormgeving past bij de thematiek. Hij toont de natuur hier in zijn kernvorm, hij kleedt de natuur uit tot op de wortel. Daardoor krijgt men een spel van lijnen en verschillende vormen.

Het beeld kwam er destijds op initiatief van de Gaverse heemkundige Antoine De Smet.
foto
Manuel Van den Abeele (fotografen)
Gavere
2014