Oorlogsmonument Semmerzake

Oorlogsmonument Semmerzake

G_POLS_MVDA_2013_002

Het oorlogsmonument van Semmerzake is opgericht aan de Sint-Pietersbandenkerk. Het gedenkteken staat recht tegenover de hoofdingang van de parochiekerk. Dit oorlogsgedenkteken brengt de gesneuvelde soldaten en opgeëisten van het dorp in herinnering. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gedenkteken aangevuld met de burgerslachtoffers die in 1940-1945 in het dorp waren gevallen. In 1919 werd er ook een vrijheidsboom ter nagedachtenis van W.O. I op het kerkhof aangeplant, maar deze werd in 1960 op aandringen van de dorpspastoor omgehakt.

Bouwkundige Urbain De Vos uit Oudenaarde stond destijds in voor het ontwerp van dit monument. Het gedenkteken bestaat uit een obelisk op een sokkel. Het werk is volledig opgetrokken uit blauwe hardsteen. De obelisk komt in onze streek niet zoveel voor als gedenkteken. Toch werden er na W.O.I af en toe obelisken in het ‘Vlaamse land’ opgericht als herinnering aan de gesneuvelden. Achter de obelisk zit ook een symbolisch betekenis. De obelisk symboliseert de hulde aan grote personen. Qua opbouw is het werk sober gehouden. Er is geen sprake van overdreven decoratie of tierlantijntjes, maar het geheel is toch sierlijk. Dit wordt in de hand gewerkt door de vorm van de obelisk.

Op de voorzijde van het gedenkteken staat ‘Monument der gesneuvelden en opgeëisten ‘ te lezen in verdiepte gebeitelde letters. De andere zijdes van de gedenkzuil worden ingenomen door de namen van de oorlogsslachtoffers.

Het opschrift en de namen op dit monument zijn echter bijna niet meer leesbaar. De obelisk was op de voorzijde oorspronkelijk gedecoreerd met een palmtak. Naar de bovenzijde van het monument toe waren ook drie sterren en een kruis gebeiteld. Deze symbolen zijn echter quasi volledig vervaagd.
foto
Manuel Van den Abeele (fotografen)
Gavere
2012