• Jules Verschelden
Jules Verschelden
Jules Verschelden

Jules Verschelden

D_SDG_MVDA_2013_021

Jules Verschelden werd in 1898 in Nazareth geboren. Hij ontpopte zich tot een talentrijk sportman. Van 1924 tot 1931 was hij profwielrenner. In 1924 won hij samen met dorpsgenoot Alois Persijn de Zesdaagse van Gent en in 1925 behaalde het duo ook de overwinning in de Zesdaagse van Berlijn.

Verder behaalde Jules nog enkele mooie ereplaatsen in de Zesdaagsen. Op de weg brak hij echter nooit echt door. Zijn wielercarrière werd immers gefnuikt door een ernstige val in de Zesdaagse van Brussel. Hij liep daarbij een schedelbreuk op. Er werd een gouden plaatje op de opening in zijn schedel geplaatst. Dit leverde hem de bijnaam 'De pistier met het open voorhoofd' op. Jules Verschelden zette zijn carrière na het ongeval verder, maar de grote dagen waren voorbij. In 1930 ging Jules nog Zesdaagsen rijden in Amerika. Voor hem was dit een lucratieve zaak.

Na zijn wielerloopbaan werd Verschelden cafébaas te Deinze. Hij baatte o.a. Café 'Terminus' op de Knok uit en Café 'De Klok' op de Markt. Jules was ook actief als soigneur bij SK Deinze. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Jules zich verdienstelijk als weerstander. Hij smokkelde Engelse piloten het land uit en verborg opgeëiste jongeren. Jules Verschelden overleed in 1978 te Deinze.
doodsprent
Deinze
1978