• Het graf van Lucien Buysse
Het graf van Lucien Buysse
Het graf van Lucien Buysse

Het graf van Lucien Buysse

CLS_Deinze
D_POLS_MVDA_2015_graf Lucien B

Wontergemnaar Lucien Buysse was een wielrenner met een legendarische status. In 1926 won Lucien de langste Tour de France uit de geschiedenis (5745 km). Hij legde de basis voor zijn latere eindoverwinning in een bikkelharde bergetappe. De renners werden geteisterd door een sneeuwstorm, maar Buysse kon een enorme kloof slaan ten opzichte van zijn tegenstanders.

De Tour de France van 1926 was het hoogtepunt van Luciens carrière, maar hij werd in 1924 en 1925 respectievelijk derde en tweede in het eindklassement van de Tour. In de klassiekers was hij ook verdienstelijk. In 1920 werd Lucien Buysse derde in Parijs-Roubaix en tweede in Luik-Bastenaken-Luik.

Na zijn loopbaan werd Buysse cafébaas te Deinze. Hij overleed daar op 3 januari 1980. De oud-wielrenner werd 87.

Lucien Buysse werd begraven op de nieuwe begraafplaats van zijn geboortedorp Wontergem. Op zijn laatste rustplaats staat een eenvoudig witte grafkruis. Luciens graf valt nauwelijks op tussen de andere gelijkvormige grafkruisen.

De nagedachtenis en de prestaties van de legendarische Wontergemse wielrenner worden in ere gehouden door het Lucien Buysse-comité.
foto
Deinze
2015