Het graf van Emiel Claus

Het graf van Emiel Claus

CLS_Deinze
D_POLS_MVDA_2015_graf Emiel Claus

In 1924 overleed kunstschilder Emiel Claus. Hij werd bijgezet op het kerkhof van Astene. Het graf van de kunstschilder werd regelmatig bezocht. Eén van die bezoekers was Jenny Montigny. Montigny was een voormalig leerlinge van Claus en tevens ook zijn minnares.

Jenny Montigny legde altijd een bloemetje op het graf van Emiel Claus. Claus' weduwe Charlotte Dufaux kon dit natuurlijk niet appreciëren. Ze wou verhinderen dat Jenny het graf bezocht. Het bleek echter niet mogelijk om haar de toegang tot het kerkhof te ontzeggen. Een kerkhof is immers een openbare plaats.

Kunstschilder Emiel Claus kreeg daarom een definitieve laatste rustplaats in de tuin aan de voorzijde van villa Zonneschijn. Zijn stoffelijke resten werden niet in volle grond begraven, maar in een grafkelder. Op het graf werd een prachtig witmarmeren beeld van een treurende vrouw geplaatst. Dit werk is van de hand van de Latemse beeldhouwer George Minne.

Het graf bevindt zich na al die jaren nog steeds in goede staat, maar is slechts in uitzonderlijke gevallen te bezoeken.
foto
Deinze
2015