beluikhuisjes aan de Kattestraat

beluikhuisjes aan de Kattestraat

CLS_Deinze
D_POLS_MVDA_2015_arbeidershuis

De hoek Kattestraat -Meulenstraat is een merkwaardige site in het centrum van Deinze, omdat deze plaats de jongste 200 jaar nauwelijks veranderde. Die straatjes werden in de 19de eeuw volgebouwd met arbeidershuisjes waarvan er hier nog enkele authentieke zijn overgebleven. Tot het eind van de vorige eeuw bevond zich in de Kattestraat nog een beluikje, dat is een steegje met een paar tientallen schamele huisjes. In elk huisje woonde doorgaans een kroostrijk gezin zonder enig comfort. De arbeidershuisjes stonden in de schaduw van verschillende textielateliers, die ondertussen allemaal het stadscentrum hebben verlaten.

Deinze was een tijdlang het centrum van de Belgische zijdenijverheid. Halfweg de 19de eeuw openden de eerste zijdeweverijen in de stad. De sector zou blijven bloeien tot het begin van de 20ste eeuw.

De nog overblijvende arbeidershuisjes behoorden tot de zijdeweverij van de familie Lagrange die op de Markt van Deinze gelegen was. De familie Lagrange bezat verschillende zijdeweverijen in Deinze.
foto
Deinze
2013