De woonst van Lucien Buysse

De woonst van Lucien Buysse

CLS_Deinze
D_POLS_MVDA_2014_003

Dit herenhuis dateert uit 1925. De bouwheer was wielrenner Lucien Buysse (1892-1980). Buysse werd dankzij de Tour de France een echte wielerlegende. Zijn status straalt af op deze mooie woonst.

De Wontergemnaar kwam 8 keer aan de start van de Ronde van Frankrijk en haalde drie keer het podium. In 1924 werd hij derde en in het daaropvolgende jaar tweede. In 1926 stond hij op het hoogste trapje van het Tourpodium. De basis voor deze overwinning legde hij de legendarische Pyreneeënrit tussen Bayonne en Luchon. Deze rit werd geteisterd door een zware sneeuwstorm. Lucien won de harde etappe met grote voorsprong. Door de opgebouwde voorsprong behaalde Buysse ook de latere eindoverwinning. De bewuste touretappe wordt geboekstaaft als de zwaarste uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

Het winnen van de Tour van 1926 was op financieel gebied geen slechte zaak, maar ook in de jaren daarvoor had Lucien een mooi bedrag bijeen gefietst. Als knecht van de Italiaan Bottecchia verdiende hij immers niet slecht. Dat is duidelijk te zien aan het herenhuis dat Buysse in zijn geboortedorp Wontergem liet bouwen. Hij bleef er tot 1952 wonen. Later zou de oud-wielrenner café Aubisque in Petegem-aan-de-Leie uitbaten. De Wontergemnaars zijn het herenhuis vlakbij de spoorweg altijd met Lucien Buysse blijven associëren.

Het smeedijzeren balkonnetje aan de voormalige woonst van de Tourwinnaar werd in 2003 gerealiseerd door architect M. Dujardin en smid M. Tack. Naast Luciens naam en het jaartal van zijn overwinning werden het logo van de Tour de France en twee kleine fietswielen in het smeedijzer verwerkt.
foto
Deinze
2014