Oorlogsgraf René Gevaert

Oorlogsgraf René Gevaert

D_POLS_MVDA_2013_016

Aan de rechterzijde van het graf van Joseph Versichele kan men het grafteken van René Gevaert vinden. De Deinse soldaat 2de kl maakte deel uit van het 2de linieregiment (2/3, 7de compagnie). Gevaert raakte gewond tijdens gevechten in Kontich op 4 september 1914. Hij bezweek uiteindelijk aan zijn verwondingen op 7 oktober 1914, enkele dagen voor zijn 21ste verjaardag.

Op 23 maart 1923 kreeg hij postuum het kruis van Ridder in de Leopold II-orde met palm. Hij werd bovendien ook nog eens gedecoreerd met het Oorlogskruis met palm.

Aan het uiteinde van het grafperk is een hardstenen kruis geplaatst op een meervoudige sokkel. In de uitsparing op het corpus was vermoedelijk een foto aangebracht, die nu is verdwenen. Aan de sokkel is een witte natuurstenen plaat bevestigd. Deze plaat is echter zwaar beschadigd en de letters erop zijn onleesbaar. Met moeite kan men nog de naam van René Gevaert onderscheiden.

Het hardstenen kruis op Gevaerts grafperk is een kind van zijn tijd. In het interbellum waren dergelijke grafkruisen populair bij een betere klasse. Men komt ze nog regelmatig tegen op begraafplaatsen. Ook op de begraafplaats van Deinze zijn nog soortgelijke grafkruisen terug te vinden. Bij dergelijke werken schemert de invloed van de art deco door. Niet verwonderlijk, want in de jaren ’20 en ’30 van vorige eeuw was deze stijl populair in België.
foto
Manuel Van den Abeele (fotografen)
Deinze
2012