Portretfoto Xavier Decock

Portretfoto Xavier Decock

D_MDL_MVDA_2017_xavierdc001

Xavier Decock was (1818-1896) afkomstig uit een eenvoudig gezin. Hij en zijn jongere broer César bleken over heel wat artistiek talent te beschikken. Xavier kreeg de kans om les te volgen aan de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, zijn broer bekwaamde zich op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent.

Xavier kreeg in Antwerpen onderricht van Ferdinand de Braekeleer. De man had Hollandse roots en gaf zijn liefde voor de Zuid-Nederlandse kunst door aan Xavier. Xavier Decock startte zijn carrière met het kopiëren van Nederlandse meesters.

In 1851 ging Decock op reis naar Frankrijk. Deze trip bepaalde zijn verdere carrière. De schilder kwam er in contact met de School van Barbizon. Deze schildersschool spitste zich toe op landschapsschilderkunst. Geïnspireerd door Barbizon begon Xavier Decock enthousiast landschappen te schilderen. De werken van Decock waren geen loutere weergave van de realiteit. Er zat altijd een vleugje Romantiek in vervat.

De Belgische schilder kreeg succes in Parijs en besloot er een tijd te blijven. Hij vroeg ook aan zijn broer César om naar Frankrijk te komen. De schilderende broers werden goed aanvaard in de Franse kunstenaarsmilieu's. Hoewel ze Belgen waren, aanzag men ze daar als Fransen.

In 1860 keerde Xavier Decock als een gerespecteerd schilder terug naar België. Graaf 't Kint de Roodenbeke van het kasteel Ooidonk was in eigen land één van de grootste fans van Xavier. Xavier Decock vestigde zich te Deurle. Hij sloot vriendschap met Albijn Van den Abeele, de gemeentesecretaris van het nabijgelegen Sint-Martens-Latem. Albijn zou later aan de wieg staan van de Latemse School. Xavier Decock wordt beschouwd als een voorloper van de Latemse School, omdat hij als één van de eerste de aandacht vestigde op het landschap van de Leiestreek.

Xavier was een harde werker. Gedurende zijn carrière maakte hij veel werken. Gaandeweg verschoof zijn focus van landschappen naar de weergave van dieren. Xavier bleef tot op hoge leeftijd(naar de normen van de tijd) schilderen.

Hij overleed op 78-jarige leeftijd en werd bijgezet op het kerkhof van Deurle. De gemeente Deurle kocht later het statige woonhuis van Decock. De voormalige woonst van de kunstenaar was van 1954 tot eind 1976 in gebruik als gemeentehuis.
foto
jaren 1860-1870