Karel Van Wijnendaele geflankeerd door 2 coureurs

Karel Van Wijnendaele geflankeerd door 2 coureurs

D_CLB_MVDA_2016_081

Karel Van Wijnendaele (echte naam Karel Steyaert) was afkomstig van Torhout, maar kwam in de 1939 in Sint-Martens-Latem wonen. De man was van kindsbeen af bezeten door de wielersport. Hij heeft zowat elke functie binnen de wielrennerij uitgeoefend, van renner tot sportdirecteur. Karel werd echter veruit het bekendst al wielerverslaggever voor de krant Sportwereld en als stichter van de Ronde Van Vlaanderen.

Karel Van Wijnendaele groeide door zijn pionierswerk als wielerreporter en als drijvende kracht achter de Ronde van Vlaanderen uit tot een zeer gekende naam binnen de internationale wielerwereld.

Hier wordt Karel geflankeerd door twee Vlaamse wielrenners. Links staat Aimé Dossche. De wielrenner uit Landegem won in 1925 (het jaar dat deze genomen werd) het kampioenschap van Vlaanderen. Dossche bereikte in 1926 het hoogtepunt van zijn wielercarrière in 1926 . Hij won toen 2 touretappes.

Aan de rechterzijde van Van Wijnendaele is Jules Buysse te zien. In 1925 was Jules eerstejaarsprof, maar de jonge renner had zijn naam mee. Jules was een telg uit een befaamd Wontergems wielergeslacht. Hij was de jongere broer van Marcel en Lucien Buysse. Marcel Buysse won in 1914 de tweede editie van de Ronde van Vlaanderen. Lucien Buysse zou in 1926 eindoverwinnaar van de Tour de France worden, maar ook in de twee jaren daarvoor reed hij bijzonder goed in de Tour. In 1924 werd Lucien derde en in 1925 tweede in het eindklassement.

Jules Buysse zou in 1926 zijn beste profjaar beleven. Hij won de openingsetappe van de Tour de France en werd 9de in het eindklassement.
foto
1925