• Majestueuze beuk in kasteelpark Viteux
Majestueuze beuk in kasteelpark Viteux
Majestueuze beuk in kasteelpark Viteux

Majestueuze beuk in kasteelpark Viteux

CLS_De Pinte
DP_POLS_MVDA_2017_beuk kasteelpark Viteux

In 1847 kocht stoker Bernard Verniers een eigendom in De Pinte. Hij liet er een buitenverblijf bouwen. In 1886 werd er rond het buitenverblijf een mooi park aangelegd. In 1932 werd Hubert Viteux eigenaar van het buitenverblijf en het bijhorende park. Viteux gaf de opdracht om het buitenverblijf uit te breiden met een torenvolume.

Sindsdien spreekt men van 'kasteel Viteux' of 'kasteel la Pinte'. Het omliggende park is ook de moeite waard, want er staan verschillende mooie bomen in.

Eén van de opvallendste bomen is de beuk die we hier op de foto zien. Deze beuk werd aangeplant rond het midden van de 19de eeuw. Hij valt vooral op door zijn lengte en aparte vorm. De stam vertoont verschillende uitstulpingen. De eerste 'plooi' komt door een enting. Bij deze techniek brengt men een stukje van een andere boom aan op de stam. Na een tijd is het nieuwe stukje volledig vergroeid met de stam. Door de enting wordt de boom steviger en kwaliteitsvoller.

Enkel de eerste 'plooi' op de beuk is het resultaat van een enting. De andere uitstulpingen zijn overblijfselen van afgebroken en/of gesnoeide takken.

In de loop der jaren heeft men de beuk verschillende keren onoordeelkundig aangepakt. Door een verkeerde snoeitechniek zijn de plooien in de stam ontstaan.

De beuk is deels verminkt, maar toch blijft het een imposante boom die moet bewaard blijven. Vandaag de dag wordt de oude reus wel op de juiste manier onderhouden, maar het kwaad is geschied.
foto
Nazareth
2017