• Dode rode beuk op het kasteeldomein Scheldevelde
Dode rode beuk op het kasteeldomein Scheldevelde
Dode rode beuk op het kasteeldomein Scheldevelde
Dode rode beuk op het kasteeldomein Scheldevelde

Dode rode beuk op het kasteeldomein Scheldevelde

De Pinte
DP_2021_dode rode beuk

Deze dode boom was een prachtige rode beuk. De rode beuk hoorde bij de oudste bomen op het kasteeldomein Scheldevelde. De beuk stond er al toen het huidige kasteel Scheldevelde werd gebouwd.   Het kasteel kwam in de plaats van een landhuis. De rode beuk werd vermoedelijk aangeplant toen het landhuis er nog stond.

De oude reus had al enkele decennia gezondheidsproblemen, maar is altijd vrij goed verzorgd.  Enkele jaren voor zijn afsterven maakte men nog een ruim perk rond de boom. Zo konden de wortels niet meer beschadigd worden en kon het water makkelijker in de bodem sijpelen.  In 2014 was de boom nog in betrekkelijke gezondheid (zie foto op deze erfgoedbank).

Het klimaat heeft de boom de das omgedaan. Beuken zijn gevoelig voor droogte en door de hoge ouderdom was deze boom nog gevoeliger.
De zomer van 2021 was zeer nat, maar de zomers daarvoor waren uitzonderlijk droog.  Het waren deze droge warme zomers die uiteindelijk het lot van één van een waardevolste bomen van De Pinte bezegelden.
De rode beuk is volledig dood, dus enten nemen is niet meer mogelijk. Anno 2021 staat de afgestorven boom nog recht, maar het is niet te voorspellen hoelang dit nog zal duren. Dit stukje geschiedenis zal sowieso verdwijnen.
foto
Pieterjan Quisquater (fotografen)
De Pinte
augustus 2021