Oorlogsgedenkteken Olsene

Oorlogsgedenkteken Olsene

Z_POLS_VDA_2013_001

Het monument voor de gesneuvelde Olsenaren was tot midden 2012 te vinden naast het gemeentehuis, bij de oude pastorij. In de jaren ’60 van vorige eeuw wou het gemeentebestuur een standbeeld oprichten voor de oorlogsslachtoffers van Olsene, maar het bleef bij een verkiezingsbelofte. Uiteindelijk werd er een bescheidener oorlogsgedenkteken opgericht voor de omgekomen Olsenaren.

Het herdenkingsmonument bestaat uit een koperen plaat met daarop in zwarte opgelegde letters de namen van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Het gedenkteken heeft ook een christelijk karakter door het eenvoudige kruisbeeld dat op de koperplaat is bevestigd. Op de plaat staat te lezen ’Gestorven voor onze vrijheid’ met daaronder ‘1914-1918’ en de namen van de gesneuvelde militairen met hun sterfdatum. Op dezelfde manier worden de gestorven politieke gevangenen van Olsene geëerd. In beide wereldoorlogen was er telkens één overleden politiek gevangene te betreuren. De jaartallen 1914-1918 worden nogmaals herhaald op de koperen gedenkplaat, maar ditmaal met de namen van de gesneuvelde opgeëisten eronder. Ook hun datum van overlijden wordt weergegeven. De 59 burgerslachtoffers van Olsene uit W.O. I worden niet met naam vernoemd. Als laatste krijgen ook de slachtoffers van 1940-1945 een korte vermelding.

Aan de voet van de gedenkplaat lag een groot zwart marmeren blok. Dit blok leek te fungeren als een altaar. Het oorlogsmonument kreeg daardoor iets heel plechtstatig. Het feit dat het monument op een klein pleintje lag versterkte het statige karakter nog. Door deze eenvoudige ingrepen oversteeg dit oorlogsgedenkteken het niveau van ‘gewone’ gedenkplaat.

De gedenkplaat verloor haar mooie locatie bij de afbraak van het oude gemeentehuis. Sinds de opening van het nieuwe gemeentehuis hangt ze op een zijgevel van de oude pastorij van Olsene.
foto
Manuel Van den Abeele (fotografen)
2012