Portretfoto Domien Ingels

Portretfoto Domien Ingels

SML_HC_MVDA_2017_portretfoto D

Domien Ingels werd in 1881 op de Gentse wijk 'De Brugse Poort' geboren. De jonge Domien toonde al op jonge leeftijd zijn artistiek talent. Hij schilderde en tekende. De jongen had echter niet veel tijd om zich artistiek te ontplooien, want hij moest regelmatig helpen in de beenhouwerij van zijn vader.

Gaandeweg begon de familie meer waardering te hebben voor het kunstenaarstalent van Domien. Hij leerde beeldhouwen bij zijn dooppeter Domien Van Den Bossche. Ingels zou zich gedurende zijn loopbaan ook het meest bezighouden met de beeldhouwkunst.

Domien Ingels heeft veel menselijke figuren gebeeldhouwd, maar het was niet zijn grootste specialiteit. Ingels was één van de enige Vlaamse beeldhouwers die dierenbeelden maakte. Daarin was hij ook ongeëvenaard. De wereldberoemde Franse beeldhouwer Auguste Rodin bewonderde de dierensculpturen van Domien. Op dat gebied erkende Rodin zelfs zijn meerdere in Ingels.

De dierensculpturen van Domien Ingels zijn zeer natuurgetrouw, want Ingels nam zijn tijd om beesten te bestuderen. Hij beperkte zich niet enkel tot inlandse dieren. Domien bezocht ook dierentuinen en circussen om exotische dieren te bekijken. Zo was hij er als de kippen bij toen het bekende Franse circus Amar in 1925-1926 Gent aandeed. In de menagerie deed Ingels veel inspiratie op.

De kunstenaar haalde eveneens veel kennis over beesten uit zijn jaren in de beenhouwerij. Door het versnijden van de karkassen leerde Domien goed de anatomie van dieren kennen.

Ingels werd na verloop van tijd befaamd om zijn dierensculpturen. Voor de wereldtentoonstelling van 1913 te Gent mocht hij enkele monumentale dierenbeelden vervaardigen. Een deel van deze beelden ging onherroepelijk verloren na de expo, maar het 'Ros Beyaert overleefde de tand des tijds. Het bronzen beeldhouwwerk staat zelfs nog op de originele plek. Ingels gaf het stijgerende paard vorm, Aloïs De Beule stond in voor de figuren op en rond het paard.

Samen met 'De windhond' en het ruiterstandbeeld van Albert I in respectievelijk het Citadelpark en Zuidpark te Gent behoort het 'Ros Beyaert' bij de gekendste werken van Ingels.
foto
Deinze
jaren 1930