• Gedenkplaat Frederik Burvenich
Gedenkplaat Frederik Burvenich
Gedenkplaat Frederik Burvenich
Gedenkplaat Frederik Burvenich

Gedenkplaat Frederik Burvenich

CLS_Deinze
D_POLS_MVDA_2016_Frederik Burvenich

Frederik Burvenich (1837-1917) was de grondlegger van de moderne tuinbouwkunde in België. Hij studeerde aan de tuinbouwschool van Gentbrugge. Deze school was opgestart door Louis Van Houtte. Van Houtte was zelf ook een zeer bekwaam tuinbouwkundige. Tijdens zijn loopbaan was hij o.a. directeur van de Plantentuin in Meise. Van Houtte baatte ook een tijd een grote plantenkwekerij uit in De Pinte.

De bijzonder getalenteerde Frederik Burvenich slaagde aan de tuinbouwschool van Van Houtte en dat betekende het begin van een lange wetenschappelijke carrière. In 1859 werd hij professor aan de Staatstuinbouwschool van Gent. Hij bleef dit tot aan zijn dood.

Frederik Burvenich publiceerde doorheen de jaren verschillende werken over tuinbouwkunde. Hij schreef in het Frans en het Nederlands, maar zijn werken werden ook in het Duits en Engels vertaald. Zo verkreeg Frederik wereldfaam in zijn vakgebied.

Burvenich woonde in de Voordries te Gentbrugge. Bij zijn woonst was er destijds een plantenkwekerij. Ter ere van de viering van zijn 100ste geboortedag onthulde men een gedenkplaat aan de voormalige woning van de bekende tuinbouwkundige. Er werd ook een straat in Gentbrugge naar hem vernoemd.

De figuur van Burvenich is nauw verbonden met Gentbrugge, maar toch heeft hij eveneens een link met de regio tussen Leie en Schelde. Frederik Burvenich zag namelijk het levenslicht in Deinze. Frederiks vader was afkomstig uit Nazareth. De band met zijn geboortestreek werd bruusk doorgeknipt, want Frederik Burvenich werd al op jonge leeftijd wees.
foto
Deinze
2016