• Bidprentje van nijveraar Emiel Lagrange
Bidprentje van nijveraar Emiel Lagrange
Bidprentje van nijveraar Emiel Lagrange
Bidprentje van nijveraar Emiel Lagrange
Bidprentje van nijveraar Emiel Lagrange

Bidprentje van nijveraar Emiel Lagrange

D_PM_MVDA_2015_doodsprentje Emiel Lagrange

Deinze had het in de eerste helft van de 19de eeuw moeilijk op economische gebied. De Rijselse industrieel Ricard startte in Meigem een zijdeweverij op, maar die ging overkop. Ricard verdween halsoverkop, maar dit was niet einde van de zijdeweverijen in de streek.

De familie Lagrange zag wel brood in de sector en herstartte de activiteiten in de zijdenijverheid. Verschillende leden van de familie Lagrange hadden zijdeweverijen in Deinze. Mede dankzij de Lagranges was Deinze gedurende de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw het mekka van de Belgische zijdesector.

Emiel Lagrange volgde rond 1880 zijn vader Ivo op als hoofd van één van de zijdeweverijen van de familie Lagrange. Emiels fabriek was op de Deinse Markt gelegen. De fabrikant was een zeer gerespecteerd man in Deinze. Bij Lagranges dood in januari 1918 hield dokter Adriaan Martens de lijkrede. Martens was op dat moment een zeer belangrijk figuur. Hij was professor aan de vernederlandste universiteit van Gent en lid van de Tweede Vlaamse Raad. Hij was zodoende de facto minister in het bezette Vlaanderen. Na de oorlog werd Martens veroordeeld voor collaboratie en verloor hij zijn aanzien.

De Lagranges verloren hun aanzien niet. In 1897 hadden Emiels zonen Roger en Valère de leiding van de fabriek al overgenomen. Ook kleinzoon Lucien zou het bedrijf nog voortzetten.
bidprentje
Deinze
1918